O'live & Italy International Master for Evoo Taster With Sensory Aptitude

kwiecień, 5.04.2015

`

Zaczynamy naukę!

Marzec 2015, pakujemy nasz nieduży samochód i jedziemy na kolejną porcję wiedzy. Tym razem oboje będziemy uczestnikami kursu! Przed nami 6 dni teorii i ponad 80 oliw z całego świata do przetestowania, powtórka z rozpoznawania defektów, food-pairing - czyli łączenie oliwy z oliwek z potrawami, a to wszystko pod okiem najlepszych specjalistów z Włoch. Miejsce to  Toscolano Maderno nad jeziorem Garda w Lombardii, szkoła O'Live & Italy ! Po wyjściu z niedużej sali wykładowej na taras rozciąga się piękny widok na jezioro i jego wschodnie wzgórza porośnięte drzewami oliwkowymi.

Wiedzieliśmy czego możemy się spodziewać mając doświadczenie Jakuba z O.N.A.O.O,  jednak tu było troszkę inaczej. Wykładowcy zobaczyli że cała, ponownie kilkunastoosobowa grupa z całego świata to ludzie, którzy znają podstawy, wśród nich osoby prowadzące swoje gospodarstwa oliwne, kilka osób po certyfikatach z O.N.A.O.O :), osoby związane  przemysłem rolniczym, a nawet profesjonalni testerzy! Dlatego też pierwszego dnia profesorowie podnieśli poprzeczkę wysoko. Nie brakowało zaciętych dyskusji o metodach produkcji, okresach w których najlepiej jest zbierać i tłoczyć oliwę, zapachach i defektach które doświadczaliśmy. Wszystko to przenosiło się we wspaniałej atmosferze na wyśmienite obiady, oczywiście z oliwami które wcześniej testowaliśmy - ale do obiadów używaliśmy naturalnie tylko tych bez defektów, czyli extra vergine :)

Marzec to czas przycinania drzew oliwkowych, dzięki organizatorom którzy posiadali ich kilkadziesiąt w miejscu naszego kursu, mieliśmy okazję zobaczyć jak odbywa się przycinanie drzew. Ćwiczenia na powietrzu prowadził gospodarz, który zdobył nagrodę na najlepszego specjalistę od cięcia drzew w całym rejonie jeziora Garda. Tam organizuje się oficjalne konkursy dla najlepszych specjalistów od cięcia drzew. Jest to niezwykle ważne, gdyż prawidłowy proces corocznego cięcia drzewa wpływa na jego wieloletni rozwój i jakość owoców. Po krótce: proces przycinania drzewa oliwkowego polega na otwieraniu jego korony na wszystkie strony tak aby słońce biegnące po widnokręgu możliwie równomiernie docierało do liści i owoców.

Egzaminy! Nie należały do łatwych tym bardziej że grupa trzymała wysoki poziom! Testy polegały na rozpoznawaniu defektów i umiejscowieniu ich w konkretnym szeregu pod względem intensywności. Bardzo podobnie jak w listopadzie w Imperii (Liguria).

Tym razem wyniki zostały publicznie ogłoszone przy oklaskach. Karolina zdała z lepszą punktacją końcową niż Jakub! Z certyfikatami International Master For Evoo (extra vergin olive oil) Taster And Olive Expert , z uśmiechami na twarzy i wieloma nowymi kontaktami z całego świata wsiedliśmy do samochodu i udaliśmy się w kierunku Polski. Jako pierwsi pasjonaci z Polski ukończyliśmy kurs z certyfikatami! 

Tu chcemy podziękować za ogrom przekazanej wiedzy Barbarze Alfei, Marii Paoli Gabusi, Antonio Giuseppe Lauro i Marco Antonucci ! Grazie tante!!!!!

To nie koniec naszego rozwoju i zdobywania wiedzy, chcemy więcej, aby dzielić się profesjonalną wiedzą z Wami.


Przedzial