Kuchnia z oliwą / podwieczorek
Carpaccio z buraków podane z grecką LIA

Potrzebujemy:

  • ser mozarella
  • buraki czerwone
  • buraki żółte
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • pieprz kolorowy
  • sałata (może być rukola, roszponka, itd.)

Przygotowanie:

Buraki obieramy, polewamy oliwą z oliwek extra vergine, zawijamy w "sreberko" :) (tzn. w spożywczą folię aluminiową). Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 120 st.

Wyjmujemy, pozwalamy burakom ostygnąć. Zimne buraki odwijamy ze sreberka, kroimy na cieniutkie plasterki. Na talerzu układamy sałatę (ja miałam akurat roszponkę), na niej buraki i mozarellę. Jeśli mamy upieczone i czerwone, i żółte buraki, to proponuję wyłożyć je na oddzielne talerze, ponieważ czerwone dość mocno plamią. Posypujemy kolorowym pieprzem i solidnie polewamy oliwą z oliwek extra vergine. LIA sprawdziła się tu znakomicie.

Na zdrowie!

przeczytaj także