Kuchnia z oliwą / obiad
Zupa pietruszkowa z mocną Cortijo Spiritu Santo

Potrzebujemy:

  • pokrojona cebula
  • miód
  • liść laurowy
  • tymianek
  • czosnek pokrojony
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • pokrojone w kostkę ziemniaki
  • pokrojone w grubszą kostkę korzenie pietruszki (dużo)
  • papryka
  • imbir
  • sok z cytryny
  • sól ziołowa i pieprz

Na bulion warzywny:

marchewka, por, kawałek selera, ziele angielskie, sól, liść laurowy.

Przygotowanie:


Do rondla wrzucamy: cebulę, miód, tymianek, czosnek, liście laurowe - podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu zarumienienia się cebulki. Dodajemy pokrojone ziemniaki i korzenie pietruszki. Smażymy.

W garnku przygotowujemy bulion: marchewka, por, seler, ziele angielskie, sól, liść laurowy.

Do tak przygotowanego bulionu wlewamy zawartość rondla :)

Gotujemy aż warzywa będą miękkie, doprawiamy startym imbirem, papryką, sokiem z cytryny, pieprzem i solą ziołową. Wszystko miksujemy. Krem ziemniaczano-pietruszkowy dekorujemy świeżą natką pietruszki i polewamy mocną oliwą. Okrasiliśmy zupkę hiszpańską Cortijo Spiritu Santo, jest bardzo intensywna, ale z zupą w której jednym ze składników jest imbir komponuje się idealnie! Zupa jest znakomita na zimowy obiad, jest bardzo rozgrzewająca. Na zdrowie!

przeczytaj także