Kuchnia z oliwą / obiad
Risotto z włoską intensywną Decimi

Potrzebujemy:

  • ryż  (specjalny do risotto)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • krewetki tygrysie
  • czosnek
  • ser parmezan
  • cytryna
  • bazylia świeża

Przygotowanie:

Według znawców włoskiej kuchni oliwa z oliwek extra vergine dodawana jest do risotto w trzech fazach. Wszystkie etapy opiszemy w tym przepisie, zapraszamy do wspólnego gotowania risotto!

Ryż zalewamy wodą,  gotujemy cały czas mieszając - ryż musi wchłonąć wodę. Czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine, dodajemy krewetki i krótko smażymy. Ok. 5 min przed końcem gotowania ryżu dodajemy do garnka oliwę (1 faza). (My wybraliśmy do risotto intensywną Decimi DOP). Dalej gotujemy i mieszamy, a ok. pół minuty przed końcem gotowania ponownie dodajemy oliwę (2 faza) oraz dużo startego parmezanu. Mieszamy, aż oliwa i ser pięknie rozejdą się po całym ryżu. Na talerz wykładamy ryż, krewetki, świeżą bazylię, posypujemy parmezanem, dodajemy kilka kropli cytryny, a uwieńczeniem całego dania będzie polanie całości oliwą z oliwek extra vergine (3 faza).

Przyjemnego gotowania i smakowania :)

przeczytaj także