Kuchnia z oliwą / obiad
Medaliony warzywne

Potrzebujemy:

▪brokuł mały

▪połowa kalafiora

▪marchewki baby

▪3 małe cukinie (nie wydrążać środków)

▪oliwa z oliwek extra vergine

▪2 ziemniaki

▪2 jajka

▪4 łyżki mleka

▪sól, pieprz, zioła prowansalskie

▪natka pietruszki

▪kilka plasterków sera żółtego

▪łyżka mąki pszennej 

▪łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Cukinie obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na evoo. Marchewki, brokuł (podzielić na różyczki), kalafior (podzielić na różyczki) i ziemniaki (pokrojone w kostkę) podgotować. Wszystkie warzywa przełożyć do jednego pojemnika. W misce roztrzepać jajka, dodać mleko i przyprawy. Dodać obie mąki i roztrzepać rózgą. Dodać natkę oraz plasterki sera pokrojone w kostkę. Kiedy składniki się połączą należy polać nimi warzywa i wymieszać. Wysmarowane oliwą kokilki napełnić masą. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C.

Podawać z upieczonym łososiem (przed pieczeniem posypać różową solą i świeżo zmielonym pieprzem). Przed podaniem i łososia, i medaliony polać obficie evoo ☺

przeczytaj także