Potrzebujemy:
▪brokuł mały
▪połowa kalafiora
▪marchewki baby
▪3 małe cukinie (nie wydrążać środków)
▪oliwa z oliwek extra vergine
▪2 ziemniaki
▪2 jajka
▪4 łyżki mleka
▪sól, pieprz, zioła prowansalskie
▪natka pietruszki
▪kilka plasterków sera żółtego
▪łyżka mąki pszennej
▪łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Cukinie obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na evoo. Marchewki, brokuł (podzielić na różyczki), kalafior (podzielić na różyczki) i ziemniaki (pokrojone w kostkę) podgotować. Wszystkie warzywa przełożyć do jednego pojemnika. W misce roztrzepać jajka, dodać mleko i przyprawy. Dodać obie mąki i roztrzepać rózgą. Dodać natkę oraz plasterki sera pokrojone w kostkę. Kiedy składniki się połączą należy polać nimi warzywa i wymieszać. Wysmarowane oliwą kokilki napełnić masą. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C.
Podawać z upieczonym łososiem (przed pieczeniem posypać różową solą i świeżo zmielonym pieprzem). Przed podaniem i łososia, i medaliony polać obficie evoo ☺