Kuchnia z oliwą / obiad
Trochę inna tarta ☺

Potrzebujemy:

▪ kasza jęczmienna

▪ polędwiczki drobiowe

▪ cebula

▪ brokuł

▪ pieczarki

▪ oliwa z oliwek extra vergine

▪ pieprz, sól ziołowa

▪ składniki na sos beszamelowy: oliwa z oliwek extra vergine, mąka, mleko

Przygotowanie:

Tarta à la NOEV, bo spód tarty to kasza, a w sosie beszamelowym za bazę posłuży nam evoo, a nie tradycyjnie masło. Zaczynamy!

Kaszę gotujemy, pieczarki posypane pieprzem krótko podsmażamy na evoo, polędwiczki gotujemy, brokuł krótko gotujemy.

Odcedzoną kaszę wykładamy do foremki na tartę. Posypujemy solą ziołową (my używamy soli swaneckiej z Gruzji). Na kaszę wykładamy mięso, surową cebulę pokrojoną w krążki, brokuł, pieczarki. Wszystko polewamy sosem beszamelowym (podgrzewamy evoo, dosypujemy mąkę, delikatnie podsmażamy i kiedy zgęstnieje dolewamy mleko cały czas mieszając, aby masa była gładka).

Całość posypujemy solą ziołową i wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. 180°C, pieczemy 30 min.

Na talerzu każdą porcję solidnie polewamy evoo ☺

My naszą tartę przygotowaliśmy i zjedliśmy ze słoweńską Lisjak Cuvée

Smacznego!

przeczytaj także