Kuchnia z oliwą / obiad
Nasturcje, kotlet mielony i Bembo Buža

Potrzebujemy:

- ryż

- cukinie mini

- oliwa z oliwek extra vergine

- pomidory

- szczypiorek

- kotlet mielony (lub inne mięso, które zostało nam z jakiegoś obiadu)

- kwiaty nasturcji

Przygotowanie:

W naszym domu bardzo nie lubimy marnowania i wyrzucania jedzenia, dlatego czasem trzeba na obiad zrobić coś z niczego :)

Zostały kotleciki mielone, więc postanowiłam ubrać je w kolory i okrasić pyszną chorwacką odmianą oliwki buža z której powstała wspaniała oliwa z oliwek extra vergine od rodziny Lupič - Bembo Buža.

Mini cukinie obieram, kroję w talarki i smażę na oliwie z oliwek extra vergine. Kotleciki kroję na połówki i też podsmażam, żeby z każdej strony były chrupiące. Ryż gotuję.

Na talerz wykładam odcedzony ryż, przyprawiam go tylko kwiatami nasturcji, bo one pięknie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie. Na połówkach kotlecików kładę plasterki obranego ze skórki pomidora i dekoruję szczypiorkiem. Całość dopełnia smażona mini cukinia.

Pysznie :)





przeczytaj także