Potrzebujemy:
- ryż
- cukinie mini
- oliwa z oliwek extra vergine
- pomidory
- szczypiorek
- kotlet mielony (lub inne mięso, które zostało nam z jakiegoś obiadu)
- kwiaty nasturcji
Przygotowanie:
W naszym domu bardzo nie lubimy marnowania i wyrzucania jedzenia, dlatego czasem trzeba na obiad zrobić coś z niczego :)
Zostały kotleciki mielone, więc postanowiłam ubrać je w kolory i okrasić pyszną chorwacką odmianą oliwki buža z której powstała wspaniała oliwa z oliwek extra vergine od rodziny Lupič - Bembo Buža.
Mini cukinie obieram, kroję w talarki i smażę na oliwie z oliwek extra vergine. Kotleciki kroję na połówki i też podsmażam, żeby z każdej strony były chrupiące. Ryż gotuję.
Na talerz wykładam odcedzony ryż, przyprawiam go tylko kwiatami nasturcji, bo one pięknie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie. Na połówkach kotlecików kładę plasterki obranego ze skórki pomidora i dekoruję szczypiorkiem. Całość dopełnia smażona mini cukinia.
Pysznie :)