Kuchnia z oliwą / śniadanie
Omlet à la NOEV ze słoweńską Vanja Dujc

Potrzebujemy:

  • jajka (u nas 6 sztuk)
  • krewetki (u nas tzw. tygrysie, ok. 15 sztuk)
  • łyżka śmietanki gęstej
  • pomidor
  • sałata roszponka
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Z krewetek odrywamy pancerzyki, krewetki myjemy, dodajemy troszkę soli i pieprzu, podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, pieprz, sól - miksujemy na gładką masę. Do jajek dodajemy pokrojonego w sporą kostkę pomidora oraz pokrojoną roszponkę. Mieszamy i wrzucamy wszystko na rozgrzaną patelnię w której czekają krewetki :)

Smażymy bez przykrycia. Kiedy brzegi omletu będą przywierać do patelni, ostrożnie podważamy je łopatką i przechylamy patelnię na różne strony tak, aby płynna masa ze środka omletu znalazła się na dnie patelni. To spowoduje, że omlet się nie przypali, a od góry nie będzie surowy. Czynność należy powtarzać do momentu, aż będziemy pewni, że omlet jest usmażony. Podajemy z pieczywkiem, które skrapiamy w pysznej oliwie z oliwek extra vergine :)

U nas w roli głównej wystąpiła słoweńska pyszna Vanja Dujc Couvee

przeczytaj także