Kuchnia z oliwą / obiad
Pak Choi smażona na Decimi Biologico

Potrzebujemy:

  • pak choi - azjatycka kapusta
  • czarny sezam
  • cukier trzcinowy
  • imbir - korzeń
  • czosnek
  • papryka suszona
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sos sojowy
  • pierś kurczaka - ugotowana
  • ryż
  • zielenina do dekoracji

Przygotowanie:

Liście kapusty myjemy i odcinamy białe części od zielonych. Do tego dania potrzebujemy części białych; zielonych możemy użyć np. do ugotowania zupy.

Na patelnię wrzucamy: pokrojoną kapustę pak choi, cukier trzcinowy, czarny sezam, ugotowaną i pokrojoną w duże kostki pierś kurczaka, starty czosnek i imbir, paprykę suszoną, trochę sosu sojowego. Wszystko zalewamy sporą ilością oliwy z oliwek extra vergine. Ja użyłam Decimi Biologico, bo jest to oliwa o bardzo bogatym zapachu i smaku, a w naszej patelni znajduje się całe spektrum intensywnych smaków. Smażymy. Pak choi zmniejszy swoją objętość i będzie przyjemnie miękka i chrupiąca. Gotujemy ryż. Na talerzu danie dekorujemy liściem zieleniny ☺ w miseczce podajemy ryż posypany czarnym sezamem.

Smacznego!


przeczytaj także