Kuchnia z oliwą / obiad
Fusion, czyli kuchnia staropolska z evoo-ozory wołowe z Tamia Iron

Potrzebujemy:

▪ozory wołowe
▪oliwa z oliwek extra vergine
▪ogórki świeże, sałata polska
▪ziemniaczki
▪chrzan
▪warzywa na bulion
▪pieprz, sól himalajska, liść laurowy, ziele angielskie
▪mąka
▪śmietana
▪masło
▪sok z cytryny

Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy. Ozory czyścimy, myjemy, wycinamy wszelkie błonki i razem z solą, liściem laurowym oraz z zielem angielskim wrzucamy do garnka - gotujemy bulion. Ozory gotujemy około 2 h.
Sałatę i ogórki kroimy, dodajemy evoo i sok z cytryny - zielenina na obiad gotowa ☺
Ziemniaczki gotujemy z odrobiną soli.
Teraz czas na sos chrzanowy:
masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę i podsmażamy. Dodajemy trochę naszego bulionu, śmietanę i pieprz. Gotujemy aż sos zgęstnieje, teraz dodajemy chrzan i kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.
Ozory już miękkie, więc wyjmujemy je z gorącego wywaru, kroimy na plastry ok.1,5 cm. Na talerzu podajemy kilka plastrów ozorów wołowych, kilka ziemniaczków, zieleninę i sos chrzanowy. Ozory i ziemniaczki warto polać evoo, najlepiej delikatną, u nas idealnie smakowała Tamia Iron

przeczytaj także