Kuchnia z oliwą / obiad
Zupa z podsmażonym awokado z lekką Quinta do Romeu

Potrzebujemy:

- ziemniaki

- pietruszka

- marchewka

- seler (mało)

- pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy

Gotujemy wywar, kiedy warzywa będą miękkie wszystko mielimy/blenujemy.

Następnie potrzebujemy:

- awokado

- oliwa extra vergine, u nas tym razem Quinta do Romeu (awokado jest delikatne, więc potrzebuje subtelnego smaku oliwy, właśnie takiej, jak portugalska Quinta do Romeu)

- imbir (troszkę)

Imbir ścieramy i dodajemy do zupy. Jeszcze raz wszystko miksujemy, żeby imbir równomiernie rozprowadził się po zupie. Na oliwie podsmażamy obrane i pokrojone awokado.

Do talerza nalewamy zupę-krem, dodajemy ciepłe smażone awokado i polewamy na to wszystko oliwę extra vergine, tak od serca :)


przeczytaj także