Kuchnia z oliwą / obiad
Dziczyzna z gorzką Cortijo Spiritu Santo

Potrzebujemy:

- polędwica z dzika

- pomidory

- oliwa z oliwek extra vergine

- kasza gryczana niepalona

- świeża natka pietruszki

- zioła (majeranek, cząber)

Przygotowanie:

Mamy to szczęście, że nasz znajomy jest myśliwym, bo dzięki temu w naszej kuchni pojawiła się polędwica z dzika ☺

Mięso wymagające, bo trzeba się natrudzić, aby po przygotowaniu było miękkie i soczyste. Zaczynamy!

Dziczyznę kroimy na kawałki (rozmiar ok. 4 cm), nacieramy majerankiem i cząbrem, zalewamy oliwą z oliwek extra vergine. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin (najwygodniej na całą noc). Po zamarynowaniu kawałki polędwicy podsmażamy na oliwie, do smażenia wykorzystujemy część oliwy z marynaty (pozostała porcja oliwy z marynaty posłuży nam do pieczenia mięsa i pomidorów w brytfannie). Dziczyznę przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem, podlewamy oliwą, dodajemy pokrojone w półksiężyce pomidory. Pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 180 st.

Kaszę gotujemy, odcedzamy, dodajemy majeranek, cząber i sporo Cortijo Spiritu Santo. Mieszamy.

Na talerz wykładamy dziczyznę z pomidorami, kaszę dekorujemy natką pietruszki.

Jak widać można połączyć kuchnię staropolską z lekką kuchnią śródziemnomorską. Smakuje bardzo dobrze :)

Podstawą jest dobranie odpowiedniej oliwy do dziczyzny, tutaj idealnie komponuje się wytrawna w smaku i zapachu hiszpańska Cortijo Spiritu Santo!






przeczytaj także