Kuchnia z oliwą / podwieczorek
Pieczony kalafior z Brist Delicato

Potrzebujemy:

- kalafior

- bułka tarta

- oliwa z oliwek extra vergine

- przyprawy (sól ziołowa, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

Różyczki kalafiora myjemy i gotujemy w wodzie. Kiedy kalafior będzie al dente: odcedzamy, wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy ziołami, polewamy oliwą extra vergine. U nas Brist Delicato, ponieważ znakomicie pasuje do delikatnego smaku kalafiora.

Przez ok. 30 min. pieczemy w temp. 180 st., następnie przez 20 min. w temp. ok. 50 st.  (kalafior pięknie się zarumieni). Smak pieczonego kalafiora jest fantastyczny i całkiem inny od kalafiora gotowanego, obtoczonego w bułce. Zachęcam do spróbowania :)

Bułkę tartą podsmażamy na Brist Delicato. Proponuję podać ją osobno - nie posypywać nią kalafiorowych różyczek. Gotowe!


przeczytaj także