Potrzebujemy:
- mini cukinie
- pierś kaczki
- makaron (najlepiej fettuccine)
- szpinak
- oliwa extra vergine
- zioła, przyprawy
- czosnek
Przygotowanie:
Piersi kaczki obtaczamy w ziołach, podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine (smażymy tylko od strony na której jest skóra), do kaczki doskonale pasuje aromatyczna włoska Decimi Biologico. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i pieczemy ok. 30 minut. Obrane, pokrojone w plastry mini cukinie smażymy na oliwie ekstra vergine. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Szpinak z pokrojonym drobno czosnkiem smażymy na oliwie, tu też Decimi się sprawdza, ponieważ czosnek ma intensywny smak.
Na talerz wykładamy pociętą w plastry kaczkę, makaron, szpinak i mini cukinie. Dekorujemy/posypujemy papryką. Na zdrowie!