Kuchnia z oliwą / obiad
kaczka smażona na Decimi Biologico

Potrzebujemy:

- mini cukinie

- pierś kaczki

- makaron (najlepiej fettuccine)

- szpinak

- oliwa extra vergine

- zioła, przyprawy

- czosnek

Przygotowanie:

Piersi kaczki obtaczamy w ziołach, podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine (smażymy tylko od strony na której jest skóra), do kaczki doskonale pasuje aromatyczna włoska Decimi Biologico. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i pieczemy ok. 30 minut. Obrane, pokrojone w plastry mini cukinie smażymy na oliwie ekstra vergine. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Szpinak z pokrojonym drobno czosnkiem smażymy na oliwie, tu też Decimi się sprawdza, ponieważ czosnek ma intensywny smak.

Na talerz wykładamy pociętą w plastry kaczkę, makaron, szpinak i mini cukinie. Dekorujemy/posypujemy papryką. Na zdrowie!



przeczytaj także