Potrzebujemy:
na ciasto
▪0.5 kg mąki
▪80 g masła 82%
▪łyżeczka soli
▪200 ml wrzątku
na farsz
▪twaróg półtłusty ok. 400 g
▪cukier
▪żółtko
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy masło, zalewamy wrzątkiem. Zagniatamy szybko ciasto i chowamy do folijki, żeby nie zeschło.
Twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy cukier do smaku i żółtko.
Wykrawamy kółka, nakładamy czubatą łyżeczkę twarogu (ciasto jest elastyczne i nie potrzebuje podsypywania mąką) i lepimy pierogi. Ulepione pierożki trzymamy pod sciereczką. Na gotującą się lekko osoloną wodę wkładamy pierożki, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy ok. 2-3 min.
U nas pierogi zawsze w towarzystwie konfitury domowej roboty i obowiązkowo okraszone lemonkową Lisjak Lemon ☺