Kuchnia z oliwą / śniadanie
Pierogi okraszone Lisjak Lemon

Potrzebujemy:

na ciasto

▪0.5 kg mąki

▪80 g masła 82%

▪łyżeczka soli

▪200 ml wrzątku

na farsz

▪twaróg półtłusty ok. 400 g

▪cukier

▪żółtko

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy masło, zalewamy wrzątkiem. Zagniatamy szybko ciasto i chowamy do folijki, żeby nie zeschło. 

Twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy cukier do smaku i żółtko.

Wykrawamy kółka, nakładamy czubatą łyżeczkę twarogu (ciasto jest elastyczne i nie potrzebuje podsypywania mąką) i lepimy pierogi. Ulepione pierożki trzymamy pod sciereczką. Na gotującą się lekko osoloną wodę wkładamy pierożki, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy ok. 2-3 min.

U nas pierogi zawsze w towarzystwie konfitury domowej roboty i obowiązkowo okraszone lemonkową Lisjak Lemon

przeczytaj także