Kuchnia z oliwą / podwieczorek
Sezon na cukinię, czyli leczo z Bužą ☺

Potrzebujemy:

▪młode cukinie

▪pomidory

▪oliwa z oliwek extra vergine

▪biała kiełbaska

▪sól himalajska

▪pieprz czarny

▪świeża kolendra

Przygotowanie:

Cukinie obieramy (nie wydrążamy środków, bo młode cukinie są małe i nie mają pestek), kroimy na kwadraciki, wrzucamy do garnka. Pomidory oparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz, evoo i troszeczkę wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż cukinia z pomidorami będzie miękka i zacznie tworzyć jednolitą masę. Dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbaskę, gotujemy. Tak ugotowane leczo podajemy ze świeżą kolendrą i okraszamy evoo. Dziś u nas w roli głównej chorwacka Valeo Buža ☺ Znakomita! Smacznego!

przeczytaj także